Auto

Auto recyclen, wat is de taak van sloopbedrijven?

Hoe werken sloopbedrijven?

Bij Green metropole staat duurzaamheid natuurlijk hoog in het vaandel. Daarom verdiepten wij ons deze keer in de recycling van auto’s. Hoe werkt dat precies? Wat is hierin precies de taak van autosloperijen? En hoe werkt het precies als ik mijn auto wil laten slopen in Amersfoort? Wij zochten het allemaal voor je uit!

De taak van sloopbedrijven

Wist je dat in Nederland wel 98,4% van de sloopauto’s gerecycled wordt? In 2018 is er ongeveer 216 miljoen kilo materialen uit 207.239 kapotte auto’s op een milieuvriendelijke verwerkt. Vanaf 1995 zijn er in Nederland al ruim 5 miljoen auto’s verantwoord gerecycled! Hierdoor is er een heleboel afval niet ten laste gekomen van het milieu. Wanneer een auto voor recycling wordt aangeboden bij een autosloperij, dan treedt het volgende proces in werking:

  1. De sloperij haalt eerst de werkende onderdelen uit de auto, om deze vervolgens te verkopen of te monteren in andere auto’s.
  2. Een shredder maalt nu de restjes tot kleine stukjes.
  3. Deze stukjes komen terecht bij een fabriek. Hier worden de laatste stukken shredderafval gescheiden van het nog bruikbare materialen zoals vezels, mineralen, kunststoffen en metalen.

Door dit proces worden er zoveel mogelijk onderdelen van de oude auto opnieuw gebruikt, daardoor hoeven er geen nieuwe auto-onderdelen geproduceerd te worden. Dat scheelt weer grondstoffen!

Hoe kies je een geschikte autosloperij?

Ben je op zoek naar een autosloperij die jouw oude of kapotte auto op een verantwoorde manier kan recyclen? Zoek dan naar een autosloperij die de vloeistoffen zoals rem- en koelvloeistof apart afvoert tijdens het sloopproces. Ook kun je beoordelen of ze materialen hergebruiken en of het bedrijf tracht om het sloopproces zo energiezuinig mogelijk te laten verlopen.