Lifestyle

Bespaar op stroom met LED verlichting

Vervang uw lampen

Wanneer u uw woning of bedrijfspand milieuvriendelijker wilt maken, doet u er goed aan om de gloei- en halogeenlampen die u nog in uw woning heeft hangen te vervangen door LED verlichting. Deze lampen zijn veel energiezuiniger, wat betekent dat ze beter zijn voor het milieu, en u hiermee ook nog op de energiekosten kunt besparen. Eerder hebben we al wat belangrijke tips genoemd om duurzamer te leven. In dit blog vertellen we ook nog meer over hoe u met LED verlichting kunt besparen op uw stroom.

Besparen op de energiekosten

Door uw huidige lampen te vervangen met LED verlichting, bespaart u flink op de energiekosten. Het is dan ook verstandig om uw gloei- en halogeenlampen ook te vervangen wanneer ze nog goed werken. Omdat de LED lamp zo’n 90% zuiniger is dan een gloeilamp, en ongeveer 85% zuiniger dan een halogeenlamp, zult u het merken op uw energierekening. Een gemiddeld Nederlands gezin heeft zo’n 11 gloeilampen en ongeveer 13 halogeenlampen in huis. Wanneer u ze allemaal vervangt, kunt u jaarlijks wel €55,- besparen! Het bijkomende voordeel is bovendien dat LED verlichting meer branduren heeft, ongeveer 15.000. Dat is 7,5 keer meer dan halogeenverlichting, en maar liefst 15 keer meer dan een gloeilamp!

Woning of bedrijfspand milieuvriendelijk maken

Met LED verlichting bespaart u dus op uw energiekosten, maar u maakt uw woning er ook een stuk milieuvriendelijker mee. Over het algemeen is het energieverbruik verantwoordelijk voor zo’n 99% van de milieudruk van lampen. Omdat LED lampen veel minder energie verbruiken (ong. 90% minder), wordt die druk dus ook veel kleiner. Er hoeft minder energie opgewekt te worden, wat zorgt voor minder CO2 uitstoot omdat de meeste elektriciteit nog opgewekt wordt door de verbranding van fossiele brandstoffen als gas en steenkool. Het productieproces van de lampen die u gebruikt om uw oude gloei- en halogeenlampen te vervangen is na ongeveer 300 branduren al ‘terugverdiend’.