Auto Groen

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

Vragen en antwoorden over wanneer en hoe vaak opladen

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto. Maar hoe ver kunt u eigenlijk rijden op een accu, zonder bijladen? Met andere woorden, hoe groot is de actieradius van een elektrische auto? Is één accu voldoende voor mijn woon-werkverkeer, en kan hoe ver komen ik als met mijn auto op vakantie ga. Eén ding is zeker, met een eigen laadpaal voor de deur maakt u uw elektrische auto-avontuur altijd een stuk eenvoudiger.

Voordelen van elektrisch rijden

Het is bijna overbodig om de voordelen van elektrisch rijden te benoemen, maar we doen het nog maar een keer. Elektrische auto’s zijn stiller, trekken sneller op en zijn voordeliger in belastingen en in kilometerprijs dan een auto die op fossiele brandstof rijdt. De grote vraag voor velen is: hoe ver kom ik met een volgeladen accu?

Zijn er voldoende laadpalen?

Waar een gemiddelde dieselauto met gemak zeshonderd kilometer achter elkaar kan rijden, ligt de actieradius van de gemiddelde elektrische auto hier onder. Dat is in zoverre een probleem dat wie op vakantie gaat, nu nog een tekort aan openbare laadpalen zal ontdekken. Hoe verandert dit in de toekomst?

Woon-werkverkeer met elektrische auto

U mag er vanuit gaan dat u met rijden in woon-werkvervoer absoluut geen problemen gaat krijgen met een elektrische auto. Tenzij u dagelijks meer dan 300 kilometer rijdt. Bij normaal gebruik kunt u prima tussen uw huis en werk op en neer rijden en zit er nog voldoende in de accu voor boodschappen doen en kinderen naar school brengen en weer ophalen.

Toename elektrische auto’s

Uit onderzoek is gebleken dat rond 2040 35% van de mensen in Nederland elektrisch rijdt. De actieradius van de auto’s zal door nieuwe innovaties van fabrikanten ook stijgen. Hoewel het formaat van de batterij natuurlijk niet zomaar kan vertienvoudigen. U zult dus zonder opladen dan nog niet in één keer naar Zuid-Frankrijk kunnen rijden. Maar het aantal laadpalen zal wel fors toenemen, waardoor een hogere actieradius ook minder hard nodig zal zijn. Op afzienbare termijn kunt u uw auto opladen bij McDonald’s, uw werk en bij pretparken. Dat wordt namelijk verplicht. Dus om definitief antwoord te geven op de vraag: ‘ hoe ver kom ik met een volle accu van mijn elektrische auto’? Dat doet er er in de toekomst niet meer toe. U kunt overal en altijd stroom ‘bijtanken’, net zoals dat nu nog het geval is met benzine en diesel.

Duurzaamheidstip

Heeft u informatie over hoe we duurzamer kunnen samenleven op een groenere planeet? Laat het ons weten via het contactformulier. Wie weet plaatsen we dan ook uw blog.