Wonen

Toilet ontstoppen, hoe doet u dat?

Tips om zelf uw toilet te ontstoppen

Heeft u weleens last van een verstopt toilet (gehad)? Dat kan iedereen zomaar ineens overkomen. Het gebruik van teveel toiletpapier kan al de boosdoener zijn. Dat is meestal zelf goed te verhelpen. Maar als het om een grote verstopping gaat, is het zaak om zo snel mogelijk een professioneel ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Maar voor het zover is, geven we u hier eerst een aantal tips om zelf uw toilet te ontstoppen.

Gebruik uw toiletborstel

Uw oude vertrouwde toiletborstel is voor veel meer gebruiken dan alleen het schoonmaken van het toilet. U kunt met deze ragebol ook proberen om een eventuele verstopping in het toilet weg te duwen. Duw daarvoor de toiletborstel in de afvoer en beweeg hem snel heen en weer. Hierdoor ontstaat een vacuüm effect dat de verstopping kan laten verwijderen.

Gebruik van de wc-ontstopper

Ook een ouderwetse wc-ontstopper, de bekende rode plopper met houten steel, kan wonderen doen om kleine verstoppingen verwijderen. Zet de plopper volledig over de afvoer zodat deze vacuüm zuigt. Vervolgens trekt u de wc-ontstopper met een stevige beweging los. Herhaal dat een aantal keren totdat uw toilet ontstopt is. Wist u dat ook gebruik kunt maken van een PET-fles om uw toilet te ontstoppen? Snij daarvoor eenvoudig de onderkant van de fles af, en gebruik hem daarna op dezelfde manier als de wc-ontstopper.

Bakpoeder en azijn

We gaan ervan uit dat u ook liever geen chemische toilet ontstopper door uw toilet wilt gooien. Dat is niet goed voor het milieu en die kan ook uw toilet beschadigen. Gelukkig is er ook een milieuvriendelijk alternatief: bakpoeder en azijn. Leeg de inhoud van een zakje bakpoeder in uw toiletpot en gooi hier een halve fles natuurazijn bij. Mix dit mengsel goed door met de toiletborstel en laat het tien minuten staan. Na die tien minuten mag u er 3 liter heet water bij gooien. Als het goed is, is dan de volgende dag is de verstopping verdwenen en heeft u zelf uw toilet ontstopt! Mocht het allemaal niet lukken, dan kunt u misschien maar beter een professioneel bedrijf inschakelen om uw toilet te ontstoppen.

Heeft u goede tips om zelf milieuvriendelijk uw toilet ontstoppen? We verzamelen ze graag voor een nieuw blog over dit onderwerp. Wij ontvangen uw tip graag via het contactformulier op de website. Wij danken u alvast hartelijk voor uw inzending!