Wonen

Energiezuinig gebruikmaken van airco in huis

Comfortabel én duurzaam koelen? Dat kan!

Er gaan verschillende geruchten over de negatieve effecten van een airco in huis. Zo werd lang gedacht dat een airco ongezond zou zijn en veel geld zou kosten in vergelijking met andere koelapparatuur. Beide argumenten zijn echter allang weerlegd. Zo bevat een airconditioner geen schadelijke stoffen en hoeft een airconditioner u bij correct gebruik ook geen tonnen geld te kosten. Bovendien is er simpelweg geen ander luchtverversing mechanisme dat zijn werk zo goed doet als een airconditioner. Wij vertellen u daarom meer over het duurzaam gebruik van een airco!

Stel de juiste temperatuur in

Wanneer u het erg warm heeft in een hittegolf, kan het zijn dat u de airco te snel op lage temperatuur wilt houden. Wees hier echter voorzichtig mee! Door de temperatuur van een airco niet lager in te stellen dan eigenlijk nodig is, beperkt u het elektriciteitsverbruik en dus ook de kosten. Wacht daarom met het verlagen van uw airco temperatuur totdat u zelf wat afgekoeld bent en de omgevingstemperatuur beter kunt voelen. Daarnaast is het goed om de binnen- en buitentemperatuur nooit te veel te laten verschillen. Zo raakt u minder snel verkouden!

Bepaal grenzen

Heeft u een airco in huis die zowel voor koeling als verwarming zorgt? Dan is dat een mooie bijkomstigheid, maar tegelijkertijd ook een valkuil. Om hier duurzaam mee om te gaan, kunt u twee verschillende temperaturen instellen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat alleen wanneer de temperatuur in huis boven de 25 graden uitkomt, de airco aan gaat. Hij doet dit dan bijvoorbeeld ook onder de 18 graden. Zo stelt u de limieten en blijft de airconditioning niet altijd aan en uitvallen, wat u scheelt in het uiteindelijke elektriciteitsverbruik.

En dat dit nog…

Daarnaast is het belangrijk om de volgende, eenvoudige tips in acht te nemen. Hieronder een kort overzicht van de adviezen die wij u willen geven voor een duurzaam gebruik van uw airconditioning in huis:

  • Plaats de airconditioner zo dat deze de gekoelde lucht goed kan verdelen.
  • Probeer uw airconditioning bewust te gebruiken.
  • Let ook op het stand-by verbruik: zet de airco helemaal uit als u hem niet gebruikt.
  • Gebruik ontvochtiging of ventilatie als temperatuurverandering niet nodig is.
  • Raadpleeg een professionele installateur voor de installatie en het onderhoud van uw airco in huis.

Heeft u een airco in huis? Laat ons weten wat u ervan vindt door contact met ons op te nemen!