Elektrisch Rijden

Laadpaal op zonne energie

Laad uw elektrische auto op met uw zonnepanelen

Met een elektrische auto bent u sowieso al goed bezig voor het milieu. Als u een laadpaal thuis heeft, is dat ook nog eens goed voor uw portemonnee. Een laadpaal thuis is namelijk aanzienlijk goedkoper dan uw auto opladen bij een openbaar laadpunt. Heeft u toevallig ook nog zonnepanelen op uw dak? Dan laadt u straks eenvoudig uw auto op met uw zonnepanelen. Lees snel verder.

Een verstandige investering

In principe geldt: hoe hoger het zonnevermogen van uw zonnepanelen, hoe meer voordeel u eruit haalt. Als uw auto bijvoorbeeld 15,5 kilowattuur per 100 kilometer gebruikt en u circa 15.000 kilometer per jaar rijdt, dan levert dat u gemiddeld zo’n 2310 Kilowattuur aan stroom op. Bestudeer goed het zonnevermogen van uw zonnepanelen en kijk hoeveel u rijdt. Met deze gegevens bepaalt u welke laadpaal de beste keuze is voor u.

Kies een ‘slimme’ laadpaal

Het prettige aan een slimme laadpaal is dat deze zelf controleert of er stroom aanwezig is uit zonnepanelen. Bij een gewone laadpaal moet u dit zelf aangeven of instellen. Ziet een laadpaal zonne energie stroom? Dan gebruikt hij deze automatisch om uw elektrische auto op te laden. Als u auto dan toch opgeladen moet worden wanneer de zon niet schijnt, kan hij altijd nog de gewone ‘ouderwetse’ netstroom gebruiken.

Ga eventueel voor een bidirectionele laadpaal

Op het moment zijn ze nog zeldzaam, maar daar komt snel verandering in: auto’s die bidirectioneel laden ondersteunen. Deze laadpalen kunnen de niet gebruikte stroom weer terugsturen naar uw huis of het stroomnet. Deze paal maakt van uw auto in feite dus ook meteen een soort batterij.

Laadpalen: nog nuttiger dan u denkt

Zonnepanelen zijn natuurlijk voor nog veel meer dingen nuttig dan alleen uw elektrische auto. Met zonnepanelen bent u namelijk zelfvoorzienend in uw energie. Een investering in zonnepanelen is vaak met zeven jaar weer terugverdiend. De stijgende energieprijzen hoeft u zich dan ook niet meer zorgen over te maken. Wilt u zich verder verdiepen in welke laadpalen passen bij uw zonnepanelen? Neem dan snel een kijkje welke laadpalen er allemaal te vinden zijn!

Heeft u ervaring met een laadpaal die werkt op zonne energie? Deel van vooral uw ervaringen met ons via het contactformulier.