Groen Wonen

Vergeet niet tijdig je zonnepanelen te reinigen voor meer rendement

Vergeet niet tijdig uw zonnepanelen te reinigen voor meer rendement

Wist u dat zonnepanelen minder opbrengen wanneer ze vies zijn? Onderzoek van het TNO toont aan dat dit kan oplopen van 4% tot wel 18%! Zijn uw zonnepanelen vies? Dan moet u meer stroom afnemen van het stroomnet, dat vaak minder groen is. Slecht voor uw groene intenties dus. Maar ook voor uw portemonnee, want u betaalt voor stroom die u zelf op had kunnen wekken. Vergeet ze dus niet te reinigen voor meer rendement. Hoeveel en hoe vaak? Dat leest u in dit blog.

Waarom brengen vieze zonnepanelen minder op?

Zonnepanelen zijn uitgerust met een dekplaat die de zonnecellen beschermen. Wordt deze plaat vies? Dan schijnt er minder zon op de zonnecellen, met als gevolg minder opbrengst.

Hoe worden mijn zonnepanelen nu vies?

Maar hoe kunnen uw zonnepanelen nu vies worden op het dak? Het antwoord is simpel: opwaaiend stof, zand, uitlaatgassen van auto’s en andere luchtvervuiling. Vaak onzichtbaar voor het blote oog, maar het is er wel. Maar misschien vindt u wel eens rood zand op uw auto? Dit is Saharazand en komt dus helemaal aangewaaid uit de Sahara. Onze lucht bevat dus veel verontreiniging, soms natuurlijk, soms onnatuurlijk.

Al dit vuil hecht zich ook aan uw zonnepanelen. Veel spoelt eraf tijdens een regenbui, maar lang niet alles. Hoe platter uw zonnepanelen gemonteerd zijn, hoe moeilijker de regen het vuil weg kan spoelen.

Hoe vaak en wanneer zonnepanelen reinigen

Aangeraden wordt om uw zonnepanelen minimaal één keer per jaar te (laten) reinigen), maar liever twee keer. Bij voorkeur in het voorjaar en het najaar. De reden dat juist deze twee momenten worden aangeraden, is dat zonnepanelen in het voorjaar en de zomer met afstand het meeste opbrengen. Door ze in het voorjaar te laten reinigen, profiteren u en het milieu van een optimaal rendement.

Het tweede moment in het najaar wordt aangeraden, omdat het in de zomer nu eenmaal minder regent en er zich in die tijd dus relatief veel vuil op uw zonnepanelen verzamelt. Dit spoelt er in het najaar niet zomaar allemaal vanaf wanneer het weer vaker regent. Zo heeft u ook in het najaar en de winter, wanneer er toch al minder zon is, een optimale opbrengst.

Nooit vergeten om uw zonnepanelen te reinigen?

Wilt u nooit vergeten om uw zonnepanelen te (laten) reinigen? Laat dan uw zonnepanelen reinigen door een professional op contractbasis. Zij gebruiken hiervoor speciaal osmose water, zodat uw panelen niet beschadigen. Zo weet u zeker dat uw panelen altijd een optimaal rendement hebben.

Meer lezen over zonnepanelen? Dat kan! Want er staan meerdere artikelen over zonnepanelen op deze website.