Bouw

Circulair bouwen met herwonnen bouwmateriaal

Waarom circulair bouwen belangrijk is

Er moet veel gebouwd worden in ons land, maar de bouw ligt stil totdat er een oplossing voor het stikstofprobleem wordt gevonden. Hoe komen we uit deze impasse en kan circulair bouwen bijdragen aan de oplossing? Twee vragen die we in dit artikel over circulair bouwen zullen beantwoorden. Lees alles over circulair bouwen en duurzame bouwmaterialen.

Wat is circulair bouwen?

Het principe van circulair bouwen is dat de bouwmaterialen van nu, ook de bouwmaterialen van straks zullen zijn. Deze worden dan na gebruik gedemonteerd en ergens anders opnieuw gebruikt. Dit staat haaks tegenover de huidige wegwerpcultuur. Circulariteit is geen doel op zich, maar kan wel voorkomen dat we op een dag zonder grondstoffen komen te zitten. En het scheelt behoorlijk wat CO2-uitstoot, waardoor er niet steeds nieuwe bouwmaterialen hoeven te worden gemaakt.

Wanneer is een bouwmateriaal duurzaam

Een bouwmateriaal kan op twee verschillende manieren duurzaam zijn:

  1. Wanneer het is vervaardigd uit gerecycled materiaal
  2. Wanneer het een herwonnen bouwmateriaal is

Waar komen herwonnen bouwmaterialen vandaan?

Hopelijk wordt echt circulair bouwen binnenkort realiteit. Maar ook bestaande gebouwen kunnen met beleid worden ontmanteld. Wanneer een bouwmateriaal zonder het te beschadigen kan worden verwijderd, kan het worden hergebruikt in een nieuw gebouw. Vloeren, ramen, deuren, sanitair: bijna alles kan een tweede leven krijgen, het vereist alleen een andere mindset.

Herwinnen bouwmaterialen heel gebruikelijk in oude gebouwen

Een plek waar al veelvuldig bouwmaterialen worden herwonnen, zijn antieke gebouwen als kerken, scholen en kazernes. Deze zijn door hun functie veelal goed bewaard gebleven, en komen uit een tijd dat er nog geen tekort aan bouwmateriaal en ambachtslieden was. Ze zijn dan ook gevuld met prachtige oude bouwmaterialen en voorwerpen van een kwaliteit zoals ze die tegenwoordig niet meer maken. Deze krijgen al vaak een tweede leven in restauratie- en nieuwbouwprojecten vanwege hun mooie uiterlijk. Dit bewijst dat circulair bouwen heel goed mogelijk is.

Vond je dit een inspirerend artikel? Wie weet vind je dit artikel over milieuvriendelijke meubels van steigerhout ook interessant.