Ondernemen

12 tips voor duurzaam ondernemen

Kleine moeite groot resultaat

Of u nu een groot of een klein bedrijf heeft. Duurzaam ondernemen is een must, want alleen wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt kunnen we de planeet redden voor onze kinderen en kleinkinderen. Om u op weg te helpen, hebben we een lijst met 12 tips samengesteld. Sommigen zijn gratis en anderen leveren zelfs geld op. Alles dat nodig is, is actie ondernemen een andere mindset. Lees onze tips en ontdek wat u vandaag nog kunt doen.

Tip 1: creƫer bewustwording bij het personeel

Een verandering binnen een organisatie brengt u alleen teweeg wanneer iedereen zich ervan bewust is en de noodzaak ervan inziet. Breng uw personeel daarom op de hoogte. Vertel wat u van plan bent en zorg dat ze betrokken raken, anders komt er niets van uw duurzame plannen terecht.

Tip 2: LED-verlichting

LED verlichting is veel energiezuiniger dan gloeilampen en verdient zichzelf bovendien snel weer terug. Een no-brainer dus! Ook van TL-verlichting bestaat tegenwoordig een LED uitvoering.

Tip 3: Elektrische apparaten helemaal uitschakelen

Laat elektrische apparaten die niet gebruikt worden niet op standby staan, maar schakel ze helemaal uit om sluipverbruik tegen te gaan. Het gebruik van centrale stroomtoevoer of stekkerdozen met een aan- en uitknop helpen hierbij.

Tip 4: Afval scheiden

Een inkoppertje. Thuis scheidt iedereen zijn afval in PMD, oud papier en restafval. Dus waarom niet op de zaak?

Tip 5: Electric lease

Zitten uw medewerkers vaak op de weg? Zorg dan voor elektrische leasewagens om minder CO2 uit te stoten. Nu de overheid subsidie verstrekt is dit extra aantrekkelijk.

Tip 6: Plaats oplaadpalen

Elektrisch rijden is voordeliger voor uw werknemers. Maar ze moeten hun auto wel ergens op kunnen laden. Door laadpalen te plaatsen bij uw bedrijf stimuleert u de aanschaf van elektrische auto’s door uw personeel.

Tip 7: Thuiswerken

Door thuiswerken te stimuleren, ook al is het maar een aantal dagen in de week, wordt het woon-werkverkeer beperkt en daarmee ook de uitstoot.

Tip 8: Flexibele werktijden

Strak vasthouden aan negen tot vijf voorkomt dat uw personeel buiten de spits om kan reizen. Zo staan ze niet in de file wat veel CO2 uitstoot scheelt. Ook kan het openbaar vervoer zo aantrekkelijker worden, doordat ze een gunstige reistijd uit kunnen kiezen.

Tip 9: Lokale partners

Wat van ver komt is niet altijd beter. Dit is zeker het geval wanneer u gebruik maakt van producten of diensten van andere bedrijven. Door lokaal een vergaderzaal te huren of u te laten beoordelen door een bedrijf dat in de buurt zit, worden er heel wat kilometers bespaard.

Tip 10: OV en fiets

Stimuleer het gebruik van het OV en de fiets onder uw werknemers: treinen, bussen en natuurlijk de fiets zijn een stuk minder vervuilend dan de auto. Als werkgever kunt u hierbij helpen met het verstrekken van OV-abonnementen. Ook een fietsenplan is een populaire optie.

Tip 11: Geef het goede voorbeeld

Wie iets van een ander vraagt, moet zelf het goede voorbeeld geven. Blijf dus zelf niet altijd met de auto komen als u de rest vraagt om dit niet te doen.

Tip 12: Kies voor professioneel advies

Wilt u het verduurzamen van uw bedrijf serieus aanpakken? Of geeft u de regie graag over aan een ander? Neem dan contact op met een adviesbureau duurzaamheid om u hierbij te helpen.

Heeft u al zonnepanelen op het dak van uw bedrijf liggen? Heel goed! Wist u dat ze een hogere opbrengst hebben wanneer u ze tijdig schoonmaakt.