Tuin

Plant meer bomen en help de vogel

Plant meer bomen en help de vogel

Het aantal vogels in de Nederlandse achtertuinen is de afgelopen jaren flink afgenomen. De reden: weinig eten en beschutting. De Nederlandse tuin bevat namelijk te veel steen, waardoor volgens maar lastig aan eten kunnen komen. Door wat tegels te wippen en meer bomen te plaatsen, geven we de vogel een steuntje in de rug. Wij vertellen je welke bomen een vogel blij maakt.

Waarom vogels dol op bomen zijn

Vogels zijn natuurlijk ontzettend leuk om in de tuin te hebben. Hun vrolijke gekwetter en bedrijvigheid brengen het nodige leven in de brouwerij. Maar zonder eten en beschutting hebben ze geen reden om uw tuin te bezoeken. Door een boom te plaatsen voldoet u in beide behoeftes.

Fruitbomen zijn favoriet

Een fruitboom voorziet een vogel van alles dat hij nodig heeft. Hoog in de boom zitten ze veilig voor katten. Er is fruit om van te eten; en ook insecten die op de bloesem afkomen. Het geeft ze zelfs een plek om een nestje te bouwen. Een aantal bomen die goed in de smaak vallen bij de Nederlandse tuinvogels zijn:

  • (Sier)appelbomen
  • Tibetaanse sierkers
  • Pruimenbomen
  • Krentenboompje
  • Kersenbomen
  • Lijsterbes

Voordelen van vogels in de tuin

Met fruitbomen in uw tuin, maakt u het leven van de vogel in onze steden en dorpen een stuk eenvoudiger. Zo hebben ze alles wat ze nodig hebben om in een urban omgeving te overleven. Daarnaast komt het ook de biodiversiteit ten goede. Omdat vogels graag insecten eten, zoals muggen en vliegen, blijft de insectenstand onder controle en heeft u hier minder last van in de zomer.

Extra voordeel: koeler in de zomer

Een extra voordeel van bomen, is dat ze ook de opwarming van onze leefomgeving tegengaan in de warme zomers. Ze zorgen namelijk voor verkoeling doordat ze warmte opnemen en ook voor extra schaduw. Door extra bomen voorkomen we dat de vogel de steden links laat liggen. En we krijgen er veel groen en vrolijk gezang voor terug. Een boom planten is bovendien zo geregeld, want u kunt ze tegenwoordig gewoon online bestellen bij een boomkwekerij in Brabant en hem in uw tuin laten planten.

Vond u dit een interessant artikel? U leest hier meer over groen wonen.