Lifestyle

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Goed voor het milieu en uw portemonnee

Wilt u bijdragen aan een beter milieu? Dan is isolatie een heel goed punt om mee te starten. Door uw woning te isoleren gaat er namelijk minder warmte verloren, en hoeft u minder te stoken in de winter. Overigens is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een van de vormen van isolatie is vloerisolatie. In dit blog beantwoorden we veelgestelde vragen over vloerisolatie.

Hoe wordt vloerisolatie geplaatst?

Vloerisolatie wordt geplaatst in de kruipruimte. Tegen het ‘plafond’ van deze ruimte (de onderkant van de vloer) wordt een laag isolatiemateriaal geplaatst. Meestal gaat het om PUR-schuim dat tegen de vloer aangespoten wordt. Er zijn ook andere mogelijkheden. Een specialist kan u hierover adviseren.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van vloerisolatie is dat er minder koude lucht vanuit de kruipruimte uw vloer in komt. Daardoor hoeft u in de winter uw verwarming minder hoog te zetten. U bespaart dus op energiekosten en u bent milieubewust bezig. Heeft u last van vochtplekken of schimmel aan uw vloer? Ook dan kan vloerisolatie de uitkomst bieden. Het vocht uit de kruipruimte trekt dan namelijk niet meer de vloer in, maar condenseert tegen het isolatiemateriaal.

Is vloerisolatie in elke woning mogelijk?

Vloerisolatie is niet altijd mogelijk. Ten eerste zijn woningen gebouwd na 1983 meestal al voorzien van vloerisolatie. Dan is het niet meer nodig. Sommige huizen hebben geen kruipruimte. Er zijn dan nog alternatieve mogelijkheden voor vloerisolatie, namelijk in de vorm van platen die onder de vloerbedekking gaan (een duurzame linoleum vloer is hier bijvoorbeeld geschikt voor), maar dit is niet zo effectief als de standaard vloerisolatie. Ten slotte kan vloerisolatie ook nog problematisch zijn bij bepaalde vochtproblemen, of wanneer de kruipruimte niet hoog genoeg is. In deze gevallen kan echter meestal wel bodemisolatie geplaatst worden.

Wat is het verschil tussen vloer- en bodemisolatie?

Zowel vloer- als bodemisolatie zijn manieren van kruipruimte isolatie. Het grote verschil is echter waar het geplaatst wordt. Vloerisolatie komt tegen de bovenkant van de kruipruimte, terwijl bodemisolatie op de bodem gelegd wordt. Ook het materiaal verschilt. Voor bodemisolatie worden onder andere vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen gebruikt. Het is iets minder effectief dan vloerisolatie.

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

Ten slotte krijgen we nog heel vaak de vraag wat de kosten van vloerisolatie precies zijn. Helaas kunnen we hier geen concreet antwoord op geven. Het ligt namelijk helemaal aan de grootte van het oppervlak, en het type vloerisolatie dat geplaatst gaat worden. Vraag daarom altijd vooraf een vrijblijvende offerte aan. Laat u twee of meer vormen van isolatie plaatsen (bijvoorbeeld vloer- en spouwmuur- of dakisolatie)? Dan kunt u rekenen op een subsidie!