Wonen

Uw woning tijdens een hittegolf koelen? Hoe doet u dat?

6 koele tips voor uw woning in de zomer

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met hete zomers, en het is natuurlijk heel begrijpelijk dat u graag koel wilt blijven in uw eigen huis. Er zijn een aantal simpele mogelijkheden om de tijdens een hittegolf lekker koel in uw eigen huis te zitten. Hieronder leest u onze tips.

1. Zet ‘s ochtends alle ramen en deuren open

Als het ‘s ochtends nog koel is, zet dan alle ramen en deuren tegen elkaar open, en laat het flink doorwaaien. Zo haalt u de koele lucht naar binnen. Houdt vervolgens de deuren en ramen dan overdag gesloten, zodat er geen warme lucht uw woning binnen kan komen. Het helpt ook om zonwering of rolluiken voor uw ramen al vroeg naar beneden te doen. Zo krijgt de zon geen kans uw ramen op te warmen.

2. Groen dak

Als u een plat dak heeft, bent u er waarschijnlijk wel mee bekend dat dit gloeiend heet kan worden. Het is daarom ook zeker de moeite waard om er planten op te laten groeien, een groen dak dus. Het duurt natuurlijk wel even voordat uw dak groen is. In de tussentijd raden wij daarom ook aan om uw dak nat te houden, bijvoorbeeld met een tuinslang.

3. Voorkom gebruik apparaten die warmte afgeven

Niet iedereen staat hierbij stil, maar als u apparaten gebruikt die warmte afgeven, blijft die warmte in uw woning hangen. Voorkom daarom het gebruik van apparaten die warm worden. Hang uw was bijvoorbeeld buiten op of ga lekker barbecueën.

4. Ventilator

Een ventilator is ook een goede oplossing voor verkoeling. Hij verbruikt niet veel stroom en als u hem slim gebruikt, krijgt u er genoeg koelte van. Als u bijvoorbeeld koude flessen water in de diepvries legt en die vervolgens voor de ventilator plaatst, krijgt u pas echt een frisse wind. Houd er wel rekening mee dat de flessen ontdooien. Dus leg wel iets onder de flessen om het water op te vangen.

5. Aircooler

Als laatste kunt u overwegen om een aircooler te gebruiken. Een aircooler vult u met water of ijs. Daarmee wordt de lucht gekoeld en gezuiverd. Een aircooler verbruikt wel meer stroom dan een ventilator, maar stukken minder dan een airco.

6. Duurzame airco

Fabrikanten van airco’s hebben niet stil gezeten, en er zijn daarom duurzamere airco’s op de markt. Let bij deze airco’s op het energielabel en op welk systeem de airco werkt. Werkt de airco op een monoblocksysteem of een splitsysteem? Een splitsysteem verbruikt een stuk minder energie dan een monoblocksysteem. Een splitsysteem airco is wel iets duurder, maar de kosten verdient u weer terug doordat het apparaat minder energie verbruikt. Laat u adviseren door experts als u twijfelt over de aanschaf van een duurzame airco.

Heeft u zelf nog tips om uw huis zo duurzaam mogelijk te koelen? Laat het ons weten via het contactformulier. Wij zijn benieuwd naar uw tips.