Wonen

Wat is een pelletkachel?

Kennismaken met comfortabele kachel met hoog warmte rendement

Bent u iemand die in huis liever een gezellige kachel laat branden in plaats van radiatoren en een cv-ketel? Of heeft u naast uw cv ook een kachel branden, puur voor gezelligheid? Maak in dit blog dan nu kennis met de pelletkachel. De pelletkachel biedt zoveel rendement als het gaat om warmte dat ie veel andere soorten kachels volstrekt overbodig maakt. Meer informatie leest u hieronder.

Pelletkachel versus de traditionele kachel

Een pelletkachel is een kachel die u niet op gas, kolen of hout stookt. De pelletkachel stookt u op geperste houtstaafjes. Die houtstaafjes noemt men pellets. Pellets zijn plusminus 6 millimeter dik, 2 tot 4 centimeter lang en gemaakt van zuiver houtafval. Dat maakt pelletkachels tot een milieuvriendelijk en zeer efficiënt alternatief voor de aloude gas- en houtkachels.

Kachel stoken met milieuvriendelijke pellets

Een pelletkachel stoken doet u op de volgende manier: u vult het reservoir van de kachel met pellets, stelt de gewenste temperatuur in en de kachel doet de rest. Hij vult de ruimte waarin de kachel staat behaaglijk warm. Na gebruik van de pelletkachel kunt u hem gemakkelijk schoonmaken. Het rendement van de pelletkachel kan oplopen tot maar liefst 90% ten opzichte van een ‘gewone kachel’ en een pelletkachel verspreidt de warmte mooi egaal door elke ruimte.

Ventilator in pelletkachels

Bijna alle pelletkachels zijn voorzien van een elektrische ventilator. Deze ventilator wordt gebruikt voor het verspreiden van de convectiewarmte en het afvoeren van de rookgassen uit de kachel. Een ventilator bestaat uit mechanische onderdelen. Daarom zal deze kachel wel altijd een licht zoemend geluid produceren. Per kachel verschilt het sterk hoe goed de ventilator hoorbaar is. Dit is afhankelijk van de kwaliteit, maar ook van het type pelletkachel.
Wilt u meer weten over de pelletkachel? Neem dan contact op met een kachelspecialist. Zij kunnen u nog meer vertelle over ‘wat is de pelletkachel‘ en wellicht besluit u er zelf wel één te kopen!

Heeft u ervaringen met de pelletkachel? Stuur uw bericht via het contactformulier hier op de website.